KAMULAŞTIRMA DAVALARI

KAMULAŞTIRMA DAVASI SÜRECİ

Kamulaştırma davaları, devletin kamu yararı amacıyla özel mülkiyete el koyma işlemidir. Bu işlem, hak sahiplerinin mağdur olmaması için yasal bir sürece tabidir. Kamulaştırma davası süreci, aşağıdaki başlıklar altında incelenmiştir.

1. Kamulaştırma Nedir?
Kamulaştırma, devletin veya kamu kurumlarının toplum yararına kullanmak üzere özel mülkiyete el koymasıdır. Bu işlem, anayasanın 46. maddesinde düzenlenmiştir.

2. Kamulaştırma Davası Nedir?
Kamulaştırma davası, taşınmaz sahipleri ile kamulaştırma yapan kurumun bedelde anlaşamaması halinde açılan ve bedelin objektif kriterlere uygun şekilde tespit edildiği dava türüdür. Kamulaştırma davası açılabilmesi için, öncelikle ilgili kamu kurumunun kamulaştırma kararı alması gerekir. Kamulaştırma kararının ardından, hak sahipleri tebligat ile bedelde uzlaşma görüşmeleri yapılmak üzere davet edilir. Uzlaşma görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması halinde ilgili kurum tarafından kamulaştırma davası açılır.

3. Kamulaştırma Davası Süreci Nasıl İşler?
Kamulaştırma davası ilgili kurumunda dava dilekçesini mahkemeye sunması ile başlar. Mahkeme dava dilekçesini taşınmaz sahiplerine tebliğ eder. Taşınmaz sahiplerinin cevap dilekçesini tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde sunar. Cevap dilekçesi sunulmaması halinde dava dilekçesindeki vakıaların tamamı inkar edilmiş kabul edilir. Mahkeme, ön incelemenin ardından tahkikata geçer ve kamulaştırılacak taşınmaz mahallinde bilirkişi heyeti eşliğinde keşif yapar. Keşif sonucu bilirkişi heyeti, bilirkişi raporu düzenler ve bu rapor taraflara tebliğ edilir. Tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde taraflar itiraz ve beyanlarını mahkemeye sunar. Hakim, bilirkişi raporunun hüküm kurmaya elverişli olduğu kanaatine varırsa raporda belirlenen bedeli bankaya depo etmek üzere davacı idareye süre verir. Belirlenen sürelerde depo kararı yerine getirilirse davanın kabulüne yani kamulaştırılan taşınmaz idare adına tesciline ve kamulaştırma bedelinin hak sahiplerine ödenmesine karar verilir. Depo ara kararının idare tarafından yerine getirilmemesi halinde ise davanın reddine karar verilir. 

4. Kamulaştırma Bedeli Nasıl Ödenir?
Kamulaştırma bedeli, dava sürecinde idare tarafından mahkemenin belirlediği bankaya depo edilir. Nihai kararda bedelin hak sahiplerine ödenmesine dair hüküm verilir. Bedel hak sahiplerinin banka hesaplarına doğrudan geçmez. Bedelin ödenmesi için hak sahiplerinin nihai karardan sonra ilgili bankaya başvurması gerekir.

5. Kamulaştırma Davasında Mahkeme Kararına İtiraz Etmek Mümkün Mü?
Kamulaştırma davasında mahkeme kararına itiraz etmek mümkündür. Yerel mahkemenin verdiği tescil kararı kesindir, bedele ilişkin karar ise istinaf ve temyize tabidir. İstinaf ve temyiz süresi ilgili kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır.