KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI TESPİT TUTANAĞINDAN KAYNAKLI FATURAYA (ÖDEME BİLDİRİMİNE) İTİRAZ VE DAVA YOLLARI

Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır. Kullanılan kaçak elektrik miktarının hesaplanması konusunda 2021 yılında yasa değişikliği yapılmıştır ve sayacın yasal şekilde tesis edilmiş olup olmamasına göre hesap yöntemi değişmektedir. Bununla birlikte pratikte özellikle birden fazla döneme yayılmış kaçak elektrik tespit tutanakları ve faturalandırmalarında hesap hatalarının yapıldığı bu sebeple olması gerekenden fazla borç çıktığı durumlara rastlanmaktadır. Bu durumda kaçak elektrik tespit tutanağı ve ardından düzenlenen faturadan kaynaklı çıkan borca karşı nereye itiraz edilebileceği ve nereye dava açılacağı soruları akla gelmektedir.

Kaçak elektrik tespit tutanağı ve faturaya karşı nereye itiraz edilebilir?

Kaçak elektrik tespitine ilişkin itiraz yolu EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 47/2'de düzenlenmiştir. Buna göre tüketici kaçak faturaya ilişkin gönderilen ödeme bildirimine, kaçak elektrik enerjisi tüketmediği veya hesaplamalara esas miktar ve sürenin hatalı hesaplandığı, uygulanan tarife ve diğer parametrelerde yanlışlık olduğuna ilişkin hususlara ait kanıt ve belgeleri ile birlikte, bildirim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde dağıtım şirketine itiraz edebilir. Dağıtım şirketine yapılan itirazlar en geç 10 gün içerisinde sonuçlandırılır. İtirazın kabulü halinde eğer ödeme yapılmışsa ödeme tarihinden itibaren faiziyle birlikte para iade edilecektir. İtirazın reddi halinde ise duruma göre aşağıda belirttiğimiz diğer yasal yollara başvurulabilecektir.

Kaçak elektrik tespit tutanağı ve faturaya karşı dava yolu

Kaçak elektrik tespit tutanağına dayanılarak düzenlenen faturanın ödenmemiş olması halinde henüz dağıtım şirketi tarafından icra takibi başlatılmamışsa menfi tespit davası açılarak borcun olmadığı ya da daha az olduğu iddia edilebilecektir. Açılacak bu davada tedbiren elektriğin kesilmemesi yönünde karar verilmesi de talep edilebilecektir.

Dağıtım şirketince icra takibi başlatılmışsa bu takibe itiraz edilmesi halinde takip durmaktadır. Bu durumda dağıtım şirketinin açacağı itirazın iptali davasında haklılık hususu tartışılacaktır. 

Dağıtım şirketince icra takibi başlatılmamış fakat kaçak elektrik kullanıldığı iddiasıyla kesilen faturanın ödenmiş olması halinde ise şahsın elektrik abonesi olması durumunda sözleşmeye aykırılıktan kaynaklı olarak dava açılacak, elektrik abonesi olmaması halinde ise sebepsiz zenginleşmeden kaynaklı olarak dava açılacaktır.

Kaçak elektrik tespit tutanağı ve faturadan kaynaklı dağıtım şirketine karşı açılacak davalarda görevli mahkeme

Kaçak elektrik kullandığı iddia edilen kişinin elektrik abonesi olması ve söz konusu yerin mesken olması halinde öncelikle tüketici hakem heyetine başvuru yapılacak, olumsuz sonuç alınması halinde arabuluculuk yoluna başvurulacak, burada da anlaşılamaması halinde tüketici mahkemelerinde dava açılabilecektir. Elektrik abonesinin tacir olması halinde görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi olacak ve önce arabuluculuk yoluna gidilecektir. Abonenin tacir olmaması fakat yerin işyeri olması halinde ise dava asliye hukuk mahkemelerinde açılacaktır.

Kaçak elektrik kullandığı iddia edilen kişinin elektrik abonesi olmaması ve tacir olması halinde yine önce arabuluculuğa başvurularak burada anlaşılamaması halinde dava ticaret mahkemelerinde açılacak, kişinin elektrik abonesi olmayıp tacir de olmaması halinde ise dava doğrudan asliye hukuk mahkemesinde açılacaktır. Aboneliğin söz konusu olmaması durumunda tüketici ilişkisi gündeme gelmeyecektir.

NOT: Özellikle elektriğin kullanıldığı yere (mesken, işyeri), faturanın ödenip ödenmemesine, icra takibi başlatılmış olup olmadığına ve daha bir çok etkene bağlı olarak başvurulacak yasal yollar ve zamanaşımı süreleri değişkenlik gösterdiğinden mağdur olunmaması adına bu hususta bilgili bir avukattan yardım alınması tavsiye edilmektedir.


UYARI

İnternet sitemizdeki tüm içeriğin telif hakkı tarafımıza aittir. Dilekçeler hariç sitemizdeki içeriklerin alıntı yapılmaksızın kopyalanması yasaktır. Aksi halin tespiti halinde yasal süreç başlatılabilecektir.


Avukat Kağan AKBAŞOĞLU
Avukat Yusuf ŞENTÜRK
TRABZON